Manchester PZC Approves Bowers School Renovations and Hotel to Apartment Conversion | Manchester

0


MANCHESTER – The major projects for Bowers Elementary School and the Hawthorn Suites received approval from the Planning and Zoning Commission this week.

The commission unanimously approved the city’s request for a special exception modification for the renovations of Bowers Elementary School. He also unanimously proposed to certify the erosion and sedimentation control plan for the project.

A public hearing for those approvals has continued since the start of the month, one of the developers said on Monday, so they could answer a few questions related to snow removal and lighting that were raised by city staff.

Regarding Hawthorn, the committee also unanimously approved a special exception modification for the project. The application was approved on the condition that the applicant, Paredim Acquisition LLC, repair the east fence line, including the slats, to screen from the adjacent property.

Paredim’s attorney, Dory Famiglietti, explained that the approvals are the culmination of months of work. The group came to the commission several months ago to pitch the project, which would transform the hotel complex at 191 Spencer St. into more than 100 apartments. After the zoning regulations were amended to allow such a project in this area, Paredim continued to pursue the plans.

According to city documents, the project includes two additions to the existing school building, modifications to the parking loop, relocated outdoor play areas, a new yard and improvements to the baseball field.

The first addition to the building, approximately 580 square feet, is proposed for the west side of the school building adjacent to the bus loop. The addition of a floor includes an entrance vestibule and an administrative space.

The second addition of 10,245 square feet, according to plans, is in the center of the existing building. This two-story addition includes new classroom spaces on both floors and access to the proposed courtyard.

The fenced yard would be adjacent to the expansion of the central building. It would include amphitheater-style seating for group meetings, and ornamental trees would be planted inside.

The play areas would be moved to two separate fenced areas on the south side of the building – one for preschoolers and the other a play area with a half-basketball court. The existing playground adjacent to Henry Street would remain.

Proposed upgrades for the baseball field include a new fence and fence, benches and a stone dust walkway leading to the parking lot.

The parking lot and traffic loop would also be modified during the project. The existing bus loop and parking lot on the north side of the building would be removed and a longer one-way bus loop would start on Princeton Street across from Harvard Road and extend to Henry Street.

In July, the commission unanimously approved an amendment to the zoning by-law that allows hotels and motels to be converted into multi-family units, paving the way for the project to continue.

Other elements of the project would include expanding and modernizing the gymnasium, refreshing the swimming pool, replacing the outdoor sports field with recreation areas, including a common fire pit and grill station, and modifying and maximizing the facilities. existing outdoor parking areas and to modernize the landscaping of the site. common areas.

For updates on Manchester and Bolton, follow Skyler Frazer on Twitter: @SkyFraCT, Facebook: SkyFraCT and Instagram: SkylerFrazerJI to stay informed of his latest articles.



Leave A Reply

Your email address will not be published.